There’s a sucker born every minute

There’s a sucker born every minute

Het is toch bijna niet in te denken dat er ooit een tijd was dat het woord “Showbusiness” nog uitgevonden moest worden. In een wereld van film, theater, muziekoptredens en televisie is het ons bijna met de paplepel ingegoten. Maar echt, tot het midden van de 18e eeuw was dit een woord wat nog nooit gebruikt was. Naja, misschien ook wel. Het is wat de geschiedenis betreft maar gissen met wat vastgelegd is. Met showbusiness wordt eigenlijk een bedrijfstak bedoeld die gespecialiseerd is in het produceren en aanbieden van amusement. Van origine kan dit woord gevonden worden bij het ontstaan van de circus cultuur. Je kent de concepten vast wel. Vroeger bestonden veel circussen uit shows, maar ook uit rariteiten. De langste man ter wereld, de vrouw met de baard, een zeemeermin, een eenhoorn, een weerwolf, alles om maar mensen te trekken. En het werkte ook nog!

“There’s a sucker born every minute.” -Een een uitspraak die gelinkt wordt aan P.T. Barnum. Alleen heeft hij dit nooit gezegd.

That’s fake news!
Vandaag de dag stikt het van de oplichterij, fake news, hoaxes en andere sterke verhalen op het internet. Mensen vinden deze dingen zowel beledigend als vreselijk interessant. En daarom werkt het. Een man die dat goed door had was Phineas Taylor Barnum (5 juli 1810 – 7 april 1891). De zoon van een kleermaker was een businessman in hart en nieren. Hij was zelfs onderdeel van de eerste lottery gekte in Amerika toen hij zelf nog maar een jaar of 13 was! Na het hebben van meerdere ondernemingen die uiteindelijk om verschillende redenen stopten verhuisde hij naar New York. Het was niet altijd een lief en meelevend mannetje gezien hij vooral geld verdienen voor ogen had en daardoor soms over lijken ging. Toen hij 25 was bijvoorbeeld, kocht hij een blinde vrouw genaamd Joice Heth die hij “tentoonstelde” als het 161 jarige kindermeisje van George Washington. Na haar dood, op haar werkelijke leeftijd van 80 jaar, organiseerde Barnum een publiekelijke autopsie van haar lichaam om haar leeftijd vast te stellen. Natuurlijk kwam er naar boven dat ze niet echt 161 jaar oud was en Barnum bevestigde niet veel later deze zelf verzonnen hoax. Er valt dus genoeg te zeggen over deze man.

The weirder the better
Maar hoe hij geld moest verdienen wist hij wel. Na een paar jaar van financiële tegenvallers kocht Barnum (met hulp van de bank) uiteindelijk de “Scudder’s American Museum” en doopte het om tot “Barnum’s American Museum”. Hier waren shows te zien van allerlei niet alledaagse artiesten. Zo waren er mensen met Albinisme (albino) die optraden, maar ook reuzen, goochelaars, jongleerders en uiteindelijk ook dieren. Dus eigenlijk alle wat als abnormaal werd ervaren in die tijd. Na enige tijd bracht Barnum zijn eerste hoax binnen bij het museum. Bekend als de Fiji meermin, met het hoofd als een aap en de staart als een vis. Barnum vond dit geen oplichterij want de meermin was natuurlijk nep. Hij zag het eerder als een lokkertje van het publiek, waarna ze zouden blijven voor de rest van de show. Ook nam hij een kind met dwerggroei aan en verkocht het verhaal alsof dit de kleinste mens op aarde zou moeten zijn. Het kind was op dat moment vier maar er werd verteld dat ie elf was. De jongen ging in de show door het leven als “General Tom Thumb“. Tom Thumb en Barnum mochten zelfs op bezoek bij Koningin Victoria die zowel geamuseerd als geëmotioneerd was door de kleine man. Uiteindelijk trok het museum van Barnum zo’n 400.000 bezoekers per jaar. Jammer genoeg brandde het museum op 13 juli 1865 tot de grond af. Na een mislukte poging tot het wederopbouw van het museum ergens anders, stapte Barnum uit de museum business.

P.T. Barnum samen met Tom Thumb. Daarnaast, het museum in zijn glorie en na de grote brand in 1865.

De gebroeders Ringling
Op zijn 60ste begon Barnum een reizend circus.  Het was het grootste circus die tot dat moment ooit bestaan had en hun eerste hoofdattractie was Jumbo de Afrikaanse olifant, gekocht van de London Zoo. Ook Tom Thumb was van partij.
Barnum werd ook wel gezien als de “Shakespeare of Advertising” door zijn innovatieve en indrukwekkende ideeën. Ook was hij een van de eerste circus bazen die zijn circus verplaatste per trein.
Na zijn dood verkocht zijn weduwe het circus aan de Gebroeders Ringling die de naam veranderde naar Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus. Die hebben het nog lang volgehouden. Jammer genoeg heeft Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus zijn deuren na 146 jaren op 21 mei 2017 moeten sluiten.

The Greatest Showman
Ben je nou nieuwsgierig geworden na het lezen van dit verhaal en wil je meer weten? Dan heb je geluk!
Momenteel speelt er een film in de bioscoop over het leven van Phineas Barnum genaamd “The Greatest Showman”, waarin Barnum wordt gespeeld door acteur Hugh Jackman! Een geweldige feel good movie met een historische ondertoon. Zeker een aanrader als het aan mij ligt. Een paar personages uit deze film hebben echt geleefd. Tom Thumb, Josephine Clofullia (de vrouw met de baard) en Chang and Eng Bunker (de siamese tweeling) zijn alle drie te zien in de film.

Barnum’s Circus artiesten in de film
Barnum’s Circus artiesten in het echt