Ondersteboven en in de lucht | A Balancing Act bij Kunsthal KAdE

Ondersteboven en in de lucht | A Balancing Act bij Kunsthal KAdE

Je leven in balans houden is voor veel mensen een hele klus. Ik kan het weten. Persoonlijk ben ik iemand die van alles tegelijk wil doen en nooit met iets wil wachten. Hierdoor is bijvoorbeeld mijn weekschema super hectisch en eigenlijk totaal niet in balans. Heck, zelfs mijn oorbellen zijn niet in balans. Ik loop al sinds mijn pubertijd met een lange oorbel aan mijn linkeroor en kleine oorbellen aan mijn rechteroor. Dus nee, balans in mijn leven is er niet. Maar ergens vind ik dat ook wel fijn. Uitdaging is er genoeg.

*even tussendoor, ik ben dan wel weer afgestudeerd (YAY), dus die balans komt er misschien ooit nog wel*

Nu denk je natuurlijk, ja ja Esmee, allemaal leuk en aardig, maar waar de f wil je heen met dit verhaal? Nou, ik heb dus enkele weken geleden een bezoek gebracht aan de tentoonstelling ‘A Balancing Act’ in de Kunsthal KAdE in Amersfoort. Een tentoonstelling ter eren van, je raad het al, het vinden van balans. Balans speelt een belangrijke rol in het leven van een mens. Het bouwen van blokken (I have no pictures that I did this, so that probably didn’t happen for me), de eerste stapjes (ik kon pas vet laat lopen, dus hier is ook iets mis gegaan). Anyway, de tentoonstelling laat verschillende (inter)nationale kunstenaars zien die in sculpturen, installaties, foto’s, schilderijen, performances, tekeningen en videowerken het vinden van evenwicht onderzoeken. Met als klapstuk, een olifant, balancerend op zijn slurf. Met dit alles bij elkaar, was ik verkocht. 15 september was de eerste dag van de tentoonstelling en toen stond ik al op de stoep. Iets wat zelden gebeurd. Ik sta er nogal om bekend pas tegen het einde van een tentoonstelling een keer op te komen draven. Iets waar ik ook balans in moet gaan vinden blijkbaar! Nu ik afgestudeerd ben (YAY), zal dit vast verbeterd gaan worden. Met deze tentoonstelling als voorbeeld.

De tentoonstelling is gedeeltelijk interactief. Ik weet niet of ik het zo mag noemen maar wat mij betreft beschrijf ik het zo wel goed. Er is een “knikkerbaan” voor 50 cent muntjes en je kan plaatsnemen op een bewegend plateau, waar je begeleid wordt via een bandje om de balans te vinden op een bijzondere manier. Ook kan je zelf keramiek balanceren ter ere van de foto’s van Isabelle Wenzel. Er zijn workshops, video’s en andere installaties die zeker het bekijken waard zijn.

Het is een kleine tentoonstelling waar je met een uur tot anderhalf uur wel doorheen bent. En dan heb je rustig aan gedaan. Een erg lange blogpost kan hier dan ook niet aan gewijd worden, gezien ik dan daadwerkelijk alles verklap. Go see for yourself, mocht je in de gelegenheid zijn. Ik vond het in ieder geval een bezoekje waard.

Link naar de website van Kunsthal KAdE.

Isabelle Wenzel, Position 3, 2013.
Henk Stallinga, Lumen Balance, 2016.
Alexander Calder, Zonder titel, 1967.