Naar het verre zuiden | Mijn bezoek aan Maastricht

Naar het verre zuiden | Mijn bezoek aan Maastricht

Oke kijk. Ik kom uit het Noorden. Opgegroeid in het boeren Assen. Ja ja, dat is de hoofdstad van Drenthe. Lieg niet tegen mij, dat wist jij eventjes niet. Maar nu weet je het weer en besef je hoe ver weg dat ligt. Als een puber die haar vriendenkring voornamelijk over het internet vond (ik was dat kind wat op anime forums zat en verder geen sociaal leven had) was dat erg moeilijk te verkroppen. Amsterdam voelde als onbereikbaar, en lang in de trein zitten om ergens te komen was iets wat voor mij normaal was. Zelfs toen ik verhuisde naar Zwolle, besloot ik mijn opleiding te volgen in Amsterdam. En ja, daar krijg je om de havenklap te horen hoe ver Zwolle wel niet ligt. Terwijl ik dit heel gezellig, dag in dag uit reisde met de trein. Maar prima joh, niet iedereen wil een kamertje delen in het oh zo mooie Amsterdam. Dus ja, afstand, I don’t care for that. Ik ben een kei geworden in geduldig wachten tot de tijd voorbij is en we aangekomen zijn op plek van bestemming. Appeltje, eitje.

In a place far far away…
Maar nu. Heb je ooit van Maastricht gehoord? Kijk Assen ligt ver weg, maar Maastricht is gewoon aan de andere kant van de wereld!

……Grapje natuurlijk!

Een paar week geleden was ik dan dus wel een heel weekend te vinden in het verre zuiden. Het is jammer dat mijn familie in het noorden woont, maar was dit niet zo, dan was ik zeker naar Maastricht verhuisd. Wat is dat een prachtstad zeg! Je weet dat je in Nederland zit, maar je had net zo goed in het buitenland kunnen zitten. Ik zou het zelfs geloven als ze mij zouden vertellen dat ik terug gegaan was in de tijd. De straatjes, de huisjes, de bruggen en de sfeer. Iets wat je zelden vindt in een Nederlandse stad. En geloof mij, ik heb er veel gezien in mijn leven. Het is moeilijk te beschrijven hoe het is om door de schattige straatjes van Maastricht te lopen maar het is niks vergeleken met Amsterdam of Utrecht. Het is een heel ander level. Een level dat iedereen een keer meegemaakt moet hebben als je het mij vraagt. Als je dit hebt gezien, weet je dat Amsterdam overrated is.

Shakespeare
Ik was in Maastricht ter ere van de première van het theaterstuk King Lear en de opening van de nieuwe Papyruszaal, beide in het Theater aan het Vrijthof. Een geweldig stuk in een prachtige nieuwe zaal. Wil je hier meer over weten? Ik heb een blog geschreven over het stuk op www.bezoekmaastricht.nl. Deze site kan je btw ook bezoeken wanneer je meer wilt weten over alles wat Maastricht te bieden heeft! Mijn blog op Bezoekmaastricht.nl, vind je hier.

Een dorpje net buiten de stad
Wat Maastricht in ieder geval te bieden heeft is een prachtig vakantie resort op maar 10 minuten fietsen van Maastricht centrum. Echt perfect als je meer wilt zien dan alleen de binnenstad. En geloof mij, dat wil je! Ik heb het hier dan over het Dormio Resort Maastricht. Een super leuk vakantie resort die ingericht is als een klein dorpje. Een bakkertje, cafeetje en een mooi centraal plein. Er zijn hotelkamers, huisjes en appartementen. Ik zat dus in zo’n appartementje. Helemaal nieuw ook nog. Met mooi uitzicht op het centrale plein en zelfs een tweede verdieping. Zuid-Limburg heeft de naam erg heuvelachtig te zijn, maar de routes vanaf het resort zijn heel goed te doen. Daarnaast heeft het resort een breed assortiment kwaliteitsfietsen (e-bikes, kinderfietsen) en de medewerkers zijn super aardig. Sowieso vind ik Limburgers over het algemeen zo leuk! Erg gastvrij en natuurlijk dat accent. Top. Anyway, ik zou het vooral even checken mocht je binnenkort naar Maastricht gaan. Ik had een e-bike gehuurd. Wat echt heerlijk is. Beter dan de auto. Laat die lekker bij het resort staan.

 

Cultuur snuiven
Je bent in Maastricht. Wat moet je dan vooral doen? Het Bonnefantenmuseum bezoeken. Duhhhh. Liefde voor dit museum. Een jaar gelden was ik er ook, en heb meerdere attempts gedaan om een blog te schrijven over mijn bezoek toen. Maar ja, dat wordt hem niet meer. We zijn nu een jaar verder en ik was er weer! Nog steeds verliefd. Ik kwam vooral voor de tentoonstelling ‘The Death of Melanie Bonajo. How to unmodernize yourself and become an elf in 12 steps’. Apart en geweldig tegelijk. Kleurrijke (video) installaties met in elke ruimte zijn eigen boodschap en focus. De video’s zijn intrigerend en meeslepend. Waarbij je op sommige momenten je afvraagt waar je naar aan het kijken bent, terwijl het je op een ander level laat nadenken. Heel tof. Jammer genoeg nog maar te zien tot 28 oktober 2018, anders had ik je ten zeerste aangeraden om te gaan.

Melanie Bonajo in het Bonnefanten
Tijdens mijn bezoek aan het Marres.

Mijn shotje Bonnefanten weer gehad, tijd voor het Marres! Het Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur is een verstopt pareltje in het centrum van Maastricht. Even eerlijk, je moet wel een bedreven museumbezoeker zijn wil je dit soort tentoonstellingen kunnen waarderen. Er was een tentoonstelling over bijgeloof te zien (‘Superstition’). Om de redenen achter de werken te begrijpen, heb je echt het begeleidende boekje nodig. Als je die had, waren de objecten doordacht en interessant. Heb je het boekje niet, dan heb je geen idee waar je naar kijkt. Een goede tip dus voor de pro bezoeker, maar misschien moet de beginner het toch even overslaan (hoeft niet natuurlijk, you can try it of course!). Daarnaast is er altijd weer een andere tentoonstelling te zien. Misschien dat de volgende wat gemakkelijker te begrijpen is.

 

 

Let there be food!
Lunchtijd! Ik had als tip meegekregen om te gaan eten bij Van Wijck. En die tip was goud waard. Wat een heerlijke plek. Broodjes, muffins en zelfs pannenkoeken, mocht je daar zin in hebben. Sappen, koffie, thee of een lekker wijntje of biertje. Het kan allemaal. Wat betreft de plantenliefhebbers en de interieurjunkies onder ons. Kom hierheen. Het pand is prachtig ingericht. Het is te beschrijven met het woord die niet te vertalen is naar een andere taal: het is er gezellig! Zelf had ik een broodje avocado. Yum!

Naast het heerlijke eten, is er ook nog kunst te vinden in de lunchroom! Tot en met 31 december 2018 is hier nog het werk van Arthur Willemse te bewonderen. Kunst gemaakt met het telegrafie-alfabet (morsecode). Een heel jaar lang, elke week 2 nieuwe werken aanwezig in de zaak. De tentoonstelling heet ‘Sign 4 Today!’. Een leuk extraatje dus!

Aan alles komt een eind..
Na een heerlijke lunch is het tijd om op huis aan te gaan. Nog nagloeiend van het pracht en praal van de stad. Toch wel een beetje huilen hoor. Ik zou zo weer terug gaan. Wanneer ga jij?

Voor meer informatie over Maastricht zelf kan je het beste een bezoekje brengen aan www.bezoekmaastricht.nl

Hieronder link ik nog even extra de websites van de leukste plekjes in Maastricht.
Super mooi en leuk vakantieresort:
Dormio Resort Maastricht

Theater aan het Vrijthof en het theaterstuk King Lear:
www.theateraanhetvrijthof.nl
King lear

Het Bonnefantenmuseum Maastricht:
www.bonnefanten.nl

Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur:
www.marres.org

Lunchroom van Wijck:
www.puurvanwijck.nl