Mijn top 5 favoriete musea

Mijn top 5 favoriete musea

Mijn laatste blog is al weer even geleden. In verband met werk en afstuderen nam ik een kleine pauze. Het afstuderen gaat jammer genoeg net iets langer duren dan de bedoeling was maar ach. Wat doe je er aan?
Om maar meteen weer goed te beginnen, leek het mij leuk om een lijstje te maken van mijn favoriete musea in Nederland. Zoals je waarschijnlijk al wel begrepen hebt kom ik vrij geregeld in een museum. Ik ben dan ook al in alle uithoeken van Nederland geweest om deze te bezoeken. Er zitten altijd musea bij die tegen vallen, maar ook zeker een aantal die mij jaren bijblijven en waar ik graag terugkom. Hierin is het vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur en interesses. Ik wil hier dan ook meteen laten weten dat dit MIJN menig is. Het kan heel goed zijn dat je het totaal niet met mij eens bent, en dat is prima.
De musea die in dit lijstje staat heb ik meestal meer dan eens bezocht en zou ik ook zo weer een bezoekje brengen. Persoonlijk vind ik dat iedereen in Nederland deze musea minimaal 1 keer moet hebben bezocht in zijn of haar leven. Daarnaast is dit maar een top één tot vijf. Gezien er over de 600 musea zijn in Nederland, zou ik er ook makkelijk een top 10 of tot 20 van kunnen maken. Zelfs een top 100 als het aan mij ligt. Maar voor nu, blijven we eerst maar bij een leuke top 5.

5. Drents Museum (Assen, Drenthe)

Oke, ik moet wel toegeven, het Drents Museum is voor mij een en al nostalgie. Maar dan alsnog is het een museum die echt bij een van de betere hoort. Ze halen bijna halfjaarlijks echt grote tentoonstellingen binnen van over de gehele wereld. Het museum heeft een vaste collectie zoals een archeologische tentoonstelling en het Het Grootste Poppenhuis van Nederland. Maar daarnaast hebben ze elk half jaar een grote tentoonstelling in de wisselzaal en ook veranderen ze vaak van kleinere tentoonstellingen in de andere zalen. Beide gevallen gaat het van archeologische tentoonstelling tot hedendaagse kunst. In het beleid staat dat de tentoonstelling in zekere zin iets te maken moet hebben met Drenthe. Maar ik heb al een paar keer gemerkt dat deze link ook heel ver weg kan liggen. Niet erg natuurlijk. Een van de populairste tentoonstellingen die ze hadden was de tentoonstelling over het Terracotta leger. Deze was in het museum te zien in 2008, nog voor dat het museum dicht ging voor een grote verbouwing. Na de verbouwing zijn er tentoonstellingen geweest over De Gouden Eeuw van China (2011), Mummies (2014) en Noord-Korea door middel van de Kim Utopie (2015). Momenteel is er een tentoonstelling over Amerikaanse schilderkunst te bezichtigen genaamd The American Dream.

https://drentsmuseum.nl/

4. Het Noordbrabants Museum (Den Bosch, Noord-Brabant)

Het Noordbrabants Museum heb ik bezocht tijdens de Jheronimus Bosch tentoonstelling in 2016. Mijn liefde voor dit museum heeft ook veel te maken met mijn liefde voor de stad Den Bosch. Tevens heb ik altijd een lichte voorkeur voor musea die een variatie aan kunststromingen laten zien. Het Noordbrabants Museum doet dit. Combinaties van historische kunst samen met hedendaagse kunst opstellen is voor dit museum niet vreemd. Maar ook tonen ze graag de geschiedenis van hun eigen provincie. Hun trost, Jeroen Bosch is dan ook vaak het pronkstuk in de vaste tentoonstelling. Vanaf 17 maart is hier de tentoonstelling A Chinese Journey te zien. Een tentoonstelling over het tweede machtigste land ter wereld. De tentoonstelling belooft je meer inzicht in het land te geven dan wat je hebt na het lezen van tien boeken over het land.

http://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/

3. Zuiderzeemuseum (Enkhuizen, Noord-Holland)

Veel mensen overwegen om een museum te bezoeken wanneer het slecht weer is. Het Zuiderzeemuseum zou je juist moeten bezoeken met mooi weer. Het museum heeft een binnen en buiten museum maar het buiten museum is eigenlijk wel het populairst. Het museum richt zich op de geschiedenis rond de tijd van de aanleg van de Afsluitdijk. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnenmuseum met thematische tentoonstellingen wordt dit verhaal zichtbaar gemaakt. Zelf was ik hier twee jaar geleden in de zomer. We hadden geluk, het was die dag prachtig weer. Dat maakt een bezoek aan dit museum extra leuk. Als je met de auto komt is het mogelijk deze op een grote parkeerplaats te parkeren en dan met een boot naar het museum gebracht te worden. Dit is echt een aanrader! Het maakt je aankomst bij het museum extra speciaal. Daarna, is het wandelen in de geschiedenis. Nagemaakte huisjes, oude ambacht en een geweldige sfeer. Er zijn veel activiteiten voor kinderen waardoor zij op een leuke manier kennis maken met de geschiedenis. Er is een tuin met vergeten groente te bekijken en je kan bij huizen binnen kijken die in bepaalde tijdsperiodes zijn ingericht. Ook lopen er dieren over het terrein zoals schapen en eenden. Er is zelfs een klein haventje gebouwd. Veel bezoekers komen voor het buitenmuseum maar ik zou ook zeker niet het binnenmuseum overslaan. Hier zijn wisselende tentoonstellingen te bezichtigen. Met historie, fotografie, streekdrachten en design biedt het binnenmuseum voor ieder wat wils. Tot 6 mei en vanaf 30 maart en zijn er drie tentoonstellingen te bekijken: Studio ZZM (tot 6 mei), Ambacht in dracht (tot 6 mei) en Vers van vroeger (vanaf 30 maart, buitenmuseum).

NB. Het buitenmuseum is momenteel gesloten maar opent 30 maart weer.

http://www.zuiderzeemuseum.nl/

2. Fries Museum (Leeuwarden, Friesland)

Leeuwarden is naar mijn mening niet voor niets Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Het is een prachtige stad met veel historie. Het Fries Museum draagt hier ook een groot deel aan mee. Ook omdat het museum de Global Fine Art Awards (GFAA) heeft gewonnen op 9 maart 2018. De prijs wordt ook wel de Oscar van de museumwereld genoemd. Zij wonnen met de tentoonstelling “Alma-Tadema, klassieke verleiding” van 85 genomineerden. Zelf heb ik deze tentoonstelling ook mogen zien en ik vond hem geweldig! Ik ben dan ook een groot Alma Tadema fan. Het Fries Museum is het toonbeeld van een museum die laat zien dat een geweldig museum niet in het westen hoeft te zitten. Veel mensen denken dit wel en slaan vaak de noordelijke (of zuidelijke) musea over. Erg zonde. Helemaal nu er internationaal bevestigd is dat het Fries Museum bij een van de betere musea behoort. De tentoonstelling “Mata Hari de Mythe en het Meisje” is nog te zien tot en met 2 april 2018. Ook echt een aanrader.

https://www.friesmuseum.nl/

1. Rijksmuseum Amsterdam (Amsterdam, Noord-Holland)

Rijksmuseum Amsterdam staat wat populariteit bereft “on top of the food chain”. Zowel bij binnen als bij buitenlandse bezoekers. Sinds de heropening van het museum (2013) heb ik deze al meerdere keren mogen bezoeken. Je zou kunnen zeggen dat dit museum waarschijnlijk wel het meest bezochte museum van Nederland is. Naast natuurlijk het van Gogh Museum en het Stedelijk Museum die zich ook op het Museumplein bevinden. In 2016 waren dit meer dan 2 miljoen bezoekers. Op zich is de drukte dan ook het enige waar ik over zou durven te klagen. En dit is zelfs te vermijden als je bijvoorbeeld vroeg op de dag een bezoekje brengt. Hoe dan ook vind ik dat iedereen in Nederland moet weten hoe het Rijksmuseum er van binnen uitziet. De collectie is voornamelijk historisch en er zijn veel tentoonstellingswisselingen. Er is dus altijd wel wat nieuws te zien. Daarnaast houden ze veel evenementen en is het leuk voor jong en oud. Sinds 9 maart is er een nieuwe tentoonstelling te zien genaamd “High Society“. Vier eeuwen glamour door de grote meesters van de kunstgeschiedenis. Je moet wel snel zijn want de tentoonstelling loopt maar tot 3 juni 2018.

https://www.rijksmuseum.nl/