Kriskras door het Rijksmuseum | De Escape Game

Kriskras door het Rijksmuseum | De Escape Game

Op woensdag 11 juli had ik het geluk om samen met een grote groep Instagrammers als één van de eerste de nieuwe Escape Game van het Rijksmuseum Amsterdam te testen. Zelf ben ik niet zo’n fan van spelletjes, maar ik had al eens een Escaperoom gedaan (waar ik binnen de tijd uit was gekomen) die ik erg leuk vond. Dit, samen met de kans om kriskras door het Rijksmuseum te mogen lopen, waarvan gedeeltelijk na sluitingstijd, liet ik natuurlijk niet aan mij voorbij gaan. In deze blogpost zal ik mijn ervaring met de Escape Game met jullie delen. Ik zal niet spoilen, maar een beeld van wat het spel inhoud kan ik wel geven. Voor nu is het spel alleen deze zomer te spelen. Dus wees er snel bij!

De meesten van jullie hebben waarschijnlijk mijn blog via Instagram gevonden. Hier ben ik vrij actief op en in het afgelopen jaar heb ik meerdere instagrammers leren kennen via events of eigen initiatief. Super leuk! Meerdere die ik heb leren kennen via Instagram zijn fotograaf (zowel hobby als professional) influencers, bloggers en/of vloggers. Gezien je de Escape Game in groepjes moet spelen van 2 tot 5 personen (6 jaar en ouder) had het Rijksmuseum ons allemaal in groepjes ingedeeld. Ze hadden zelfs gekeken naar wat je focus is op Instagram, zodat de zelfde soort mensen (bloggers of fotograven bijvoorbeeld) bij elkaar zaten. Ik werd ingedeeld met Danielle (allesvandaan.nl), Marijke (allesiscultuur), Jip en Blijde (mydailyshotofculture). Deze meiden doen in zekere zin hetzelfde als wat ik doe op social media. Allemaal op hun eigen manier natuurlijk. Zij bloggen, vloggen en representeren de culturele sector aan het grote publiek. Wij gingen er natuurlijk meteen van uit dat wij de uitweg gemakkelijk en binnen de tijd konden vinden. Wat waren we naïef…

De Escape Game begint met een intro filmpje die laat zien wat er aan de hand is. Zoals het Rijksmuseum het zelf beschrijft op hun site : “Het is al ver na sluitingstijd als Rijksmuseummedewerker Bert merkt dat hij niet alleen is. In de bibliotheek van het museum ziet hij een schim. Na een vergeefse achtervolging en nader onderzoek, blijkt dat er een pagina met een bijzondere formule is verdwenen uit het eeuwenoude boek van de Italiaanse magiër en alchemist Allessandro Cagliostro.” Het is dus de bedoeling dat je met behulp van opdrachten, puzzels en raadsels uiteindelijk de verdwenen pagina vindt. En als ik het heb over kriskras door het museum, dan bedoel ik ook kriskras door het museum. Wat ik meteen al erg positief vond aan de Game is dat je op plekken komt in het museum die je anders niet zo heel snel zou bezoeken. Om het de speurders iets makkelijker te maken is er een herkenningspunt ontwikkeld die geplaatst is bij alle objecten die te maken hebben met de Game. Het gaat hier om een plaatje afgeleid van Menselijk oog met een afwijking gemaakt door Isaac Weissenbruch ergens tussen 1836 en 1912. Er zijn meerder moeilijkheidsgraden waarin je de Game kan spelen. Wij kregen te horen dat wij de moeilijkste mochten spelen. Je hebt anderhalf uur om de code te kraken en ik kan je wel zeggen, neem de moeilijkste versie van het spel alléén als je al meerdere escape rooms hebt gespeeld. Het is niet nodig dat je veel weet over kunst en cultuur, maar het is wel handig bij deze versie dat je weet hoe je moet denken tijdens zo’n spel. Anders ga je, net al ons, veel te moeilijk nadenken. Volgens mij ben ik nog nooit zo in de war geweest tijdens een museumbezoek. Heb je geen ervaring? Ga dan voor een makkelijkere versie.

De deur die je hierboven ziet is degene die je door moet om het spel te voltooien. Hierachter zal je uiteindelijk de geheime formule vinden nadat je het gehele museum door bent geweest. Tevens raad ik aan dit spel niet te spelen als je voor het eerst het museum bezoekt en je hoopt dat je het museum op deze manier goed kan leren kennen. Je bent (vooral bij de moeilijke versie) zo erg bezig met je opdracht dat je vergeet te kijken naar al het pracht en praal om je heen. Dit vond ik achteraf erg jammer. Maar ja, op zich is het wel logisch. Het museum is groot en je moet op veel verschillende locaties zijn in anderhalf uur tijd. De tijd om rustig rond te kijken heb je dan niet. Wel is het een erg leuk extraatje als je het museum al een paar keer bezocht hebt en je opzoek bent naar een speciaal uitje voor jou en je familie/vrienden/collega’s.

Ons is het gelukt de deur binnen de tijd te openen. Lukt het jou?

—————

Ben je nieuwsgierig naar beelden van de Escape Game? Marijke (allesiscultuur) heeft haar uiterste best gedaan om door alle chaos heen een leuke vlog te schieten! Vergeet niet om deze ook te bekijken!

Link naar het filmpje!