Gezien: Neo Rauch Dromos Schilderijen 1993-2017

Gezien: Neo Rauch Dromos Schilderijen 1993-2017

You love him or you hate him. Dat is vaak een zin die je hoort als mensen het over Neo Rauch hebben. Er wordt gezegd dat hij één van de belangrijkste kunstenaars van het moment is. Ik denk dat de gene die dat zeggen ook bij de “love it” groep behoren.

Wie is Neo Rauch?
Rauch is een Duitse schilder, geboren in Leipzig op 18 april 1960. Hij volgt de zogenaamde Neue Leipziger Schule. De Neue Leipziger Schule (NLS) bestaat uit een groep kunstenaars die hebben gestudeerd aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst (HGB) in Leipzig. Deze academie kent een opleidingstraditie waarin vanouds veel aandacht aan technische en perspectivische vaardigheden wordt besteed. Bovendien wordt aan de HGB Leipzig al decennia lang figuratief geschilderd. Dit is dus ook de stijl die Rauch beoefent en zelfs meester in is geworden.

Nieuwsgierig naar zijn werk? Dan heb je geluk! Afgelopen zaterdag is er een tentoonstelling geopend over het werk van Neo Rauch in Museum de Fundatie genaamd: “Neo Rauch Dromos Schilderijen 1993-2017”. Tot en met 3 juni zijn hier 65 werken te zien uit internationale kunstverzamelingen. Sommige van deze werken had hij zelf al jaren niet meer gezien! Ik had de eer om samen met een groep Instagrammers een eerste blik te werpen op de tentoonstelling. En ik moet toegeven, ik ben onder de indruk. De schilderijen zijn groot en kleurrijk, maar de afbeeldingen vind ik veelal raar, deprimerend of bijna eng. Een aparte combinatie als je het mij vraagt.

Foto van Marijke Phoa A.K.A. allesiscultuur.nl

Museum de Fundatie
De tentoonstelling bevindt zich door het gehele museum maar voornamelijk op de eerste verdieping en in “de wolk”. De wolk is een ellipsvormige opbouw op het dak. Deze is zowel binnen als buiten spectaculair. In 2005 is het Paleis aan de Blijmarkt zoals het gebouw heeft verbouwd tot kunstmuseum, en in 2012/2013 is de wolk toegevoegd. Sindsdien doet het museum het erg goed samen met Kasteel het Nijenhuis in Heino. Met tentoonstellingen over Willian Turner, Bob Dylan, Marte Röling en Joseph Klibansky heeft het museum zichzelf in de afgelopen jaren op de kaart gezet.

Brad Pitt approves
En nu dus met Neo Rauch. Een kunstenaar die zelfs populair is bij Hollywood sterren. Brad Pitt heeft in 2009 voor omgerekend €710.000 een doek van Rauch gekocht genaamd Etappe waarop een combinatie van een racebaan met kraanwagen wordt afgebeeld.

Brad Pitt voor de Etappe

– De tentoonstelling Neo Rauch Dromos Schilderijen 1993-2017 is te zien van 21 januari 2018 tot en met 3 juni 2018 in Museum de Fundatie Zwolle

Drie werken van Rauch in de Fundatie genaamd: Onweersfront – Late thuiskomst – De leerling