Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Schilderkunst en Performance in The Merchant House

mei 10 - augustus 31

Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 31 augustus brengt The Merchant House opnieuw een expositie met werk van de belangrijke Italiaanse schilder Pino Pinelli (Italië, 1938), ditmaal in combinatie met twee jonge Franse kunstenaars, Elsa Tomkowiak en Mary Sue. Deze tentoonstelling valt samen met de Amsterdam Sculptuur Biënnale, ArtZuid 2019 (van 17 mei tot en met 15 september), waar een plaatsgebonden installatie van Elsa Tomkowiak te zien is.

De tentoongestelde werken

De tentoonstelling verwijst naar Pinelli’s encyclopedische overzichtstentoonstelling in het Palazzo Reale in Milaan, 2018, die gewijd was aan zijn 60 jaar lange loopbaan als vernieuwer. TMH toont enkele door de kunstenaar gekozen werken uit deze tentoonstelling, aangevuld met verwante werken van na 1990 waarin zijn treffende door kleur bepaalde tactiliteit de boventoon voert. Mary Sue en Tomkowiak – als vertegenwoordigers van een opkomende generatie – komen met een gedurfd artistiek antwoord op de meester.

Wat Pinelli over zijn eigen werk zegt, ‘kleur verspreidt zich als lichtgevende uitstraling’, is evenzeer van toepassing op de uitwaaierende vormen in het werk van Tomkowiak. Zij brengt haar omvangrijke sculpturen en schilderijen van industrieel schuimrubber tot leven door er met haar handen de pigmenten in te stampen. Van Mary Sue, met haar herkenbare feministische alter ego, toont TMH een aantal kleurverzadigde video’s, foto’s en tekeningen die bol staan van de ironische reflectie en interpretatie.

Met de interactie tussen Pinelli, Tomkowiak en Mary Sue zet Marsha Plotnitsky, oprichter en artistiek directeur van TMH, een volgende stap in haar onderzoek naar hedendaagse schilderkunst. Eerder al belichtte zij het performatieve karakter hiervan in een selectie van deze tentoonstelling op de beurs Independent Brussels 2018. Nu, in de complete versie, laat zij zien hoe schilderijen onze gezamenlijke emotionele binnenwereld weerspiegelen en tegelijkertijd tentoongestelde objecten zijn. Door de energieke belichaming van kleur die de ruimte herordent – reëel (in het geval van Pinelli en Tomkowiak) en digitaal (in het geval van Mary Sue) – keren de kunstenaars zich fel tegen desillusie, mechanistisch denken en isolement.

Over de kunstenaars

Pino Pinelli, beroemd om zijn ‘pittura con corpo’, zijn schilderkunst die uitnodigt tot aanraking, maakt vloeiende ritmische wandwerken van aanraakbaar gips, gemarkeerd door handafdrukken en kleurtoevoegingen. Pinelli’s werk is onderdeel van toonaangevende museale en particuliere collecties in Italië en wereldwijd. Zijn meest recente museumtentoonstelling was ‘Pino Pinelli: Painting beyond the limit’ in het Palazzo Reale, Gallerie d’Italia te Milaan in 2018. Eerder exposeerde hij in het Museo delle Arti, Catanzaro (2017) en in het Multimedia Art Museum in Moskou (2016). De catalogus van de tentoonstelling in het Palazzo Reale werd geredigeerd door Francesco Tedeschi die uitgebreid ingaat op Pinelli’s unieke bijdrage aan de hedendaagse kunst.

Elsa Tomkowiak (Frankrijk, 1981) staat bekend om haar grootschalige installaties en eigenzinnig kleurgebruik. Na haar afstuderen aan de ENSA in Dijon (2005) kreeg ze opdrachten voor werk in openbare ruimten zoals het operagebouw in Nantes, twee bruggen in het Canadese Quebec en een glazen huis in Pougues-les-Eaux. Ook ontwierp zij een permanente, uit meerdere schilderingen bestaande installatie voor een ziekenhuis in Angers en een reeks interventies door het hele Château-Musée in Tournon-sur-Rhône in Frankrijk. Ze nam deel aan festivals in Amiens en Varengeville-sur-Mer, werd onlangs geselecteerd om in opdracht een sculptuur te ontwerpen in een park in Lyon en gevraagd om in Zweden en Nederland werk te realiseren.

Mary Sue (‘in het leven geroepen tussen 1979 en nu’) gebruikt krachtige kleur-effecten in haar als videowerken, fotografie en sculpturen weergegeven performances. Onder de naam Mary Sue, die de kunstenaar zich toe-eigende tijdens haar studie aan de ENSA in Dijon, exposeerde ze in Frankrijk, België en Italië en nam ze deel aan beurzen als Art Basel, FIAC en Art Brussels. Haar werkwijze berust op het verzamelen van kennis over en een kritische bestudering van bestaande plaatsen en situaties, alles bezien door de lens van haar cartooneske alter ego en met gebruikmaking van de meest geavanceerde digitale middelen. Haar omvangrijke project over kindertijd en verlies, La Flotte, trok de aandacht op het festival Art, villes et paysage in Amiens, Frankrijk in 2017.

Programma

Zaterdag 18 mei van 19.00 – 21.00 uur
Opening met de kunstenaars Elsa Tomkowiak en Mary Sue

Zondag 23 juni van 15.00 – 17.00 uur
TMH Talk met gastsprekers

Vrijdag 5 t/m zondag 7 juli
TMH seizoensafsluitingsweekend
Programma volgt

Schilderkunst en performance
Pino Pinelli, Mary Sue, Els Tomkowiak
Vrijdag 10 mei t/m zaterdag 31 augustus

Reservering gewenst: info@merchanthouse.nl
Toegang tot tentoonstellingen en evenementen in The Merchant House is gratis.

Gegevens

Begin:
mei 10
Einde:
augustus 31
Website:
https://merchanthouse.nl/

Locatie

The Merchant House